Bezig met afvallen, of gewoon lekker gezond eten? In de supermarkt word je bijvoorbeeld overspoeld met ‘halfvolle’ zuivelproducten en ‘magere’ vleesproducten. Wat houdt dat nou eigenlijk in, en is dat gezonder? Wij leggen uit.

Mager

Wanneer iets ‘mager’ of ‘halfvol’ wordt genoemd, dan slaat dat op de hoeveelheid vet in dat product, zegt het Voedingscentrum. Een voorbeeld: magere melk bevat het minste vet (minder dan 0,5%), terwijl volle melk het meest bevat (3,5%). Halfvolle melk zit daar tussenin (1,5 tot 1,8%). Dat is wettelijk vastgesteld. Het vet in melk bevat veel verzadigde vetzuren. Ook voor andere producten, zoals vlees, gaat dat op, alhoewel er niet bij ieder product is opgesteld welk vetpercentage als ‘mager’ of ‘vol’ geldt.                                                     

Niet vullen, maar voeden

Dat er meer vet in ‘volle’ producten zit, betekent niet automatisch dat je ervan af moet zien. Zo vertellen Robbert Boekema en Jelle van den Berg, hoofdtrainers van Wendy’s DISQ club, die samenwerkt met Wendy van Dijk. De twee weten als geen ander hoe je op een gezonde manier fitter kunt worden. “Het klinkt misschien vreemd, maar wie wil afvallen doet er niet per se verstandig aan om voor magere producten te kiezen. Het is belangrijk dat je een voldaan gevoel hebt na een maaltijd, waardoor je minder behoefte zult hebben aan tussendoortjes. Niet vullen, maar voeden, is het devies.” Inderdaad, het is volgens de twee trainers beter om te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je niet weer gaat snacken. “Het gebeurt regelmatig dat mensen die willen afvallen, te weinig eten. Hierdoor komt het lichaam in de spaarstand en gaat als het ware energie ‘opslaan’, waardoor je de nodige suikers en vetten niet verbrandt.”

DISQ

Sporten met een DISQ is razend populair. Wat is het? Tijdens het sporten draag je een heupgordel met aan beide zijden weerstandapparaten. Aan deze zogeheten DISQ’s zitten weer aan enkelbanden bevestigd, waardoor je weerstand krijgt bij iedere beweging. Uitproberen? Dat kan op Healthy Fest!

Christa Koeyvoets