Healthy Fest expert Roel Hermans is voedingsexpert bij het Voedingscentrum en vertelt welke gezonde recepten zijn favoriet zijn. Deze keer: noedelsalade met Oosterse dressing.

Dit gerecht bevat weinig zout en is hartstikke goed voor mensen met een verhoogd cholesterol of diabetes. “Bovendien is deze maaltijd ideaal als ik een keertje geen vlees wil eten”, vertelt Roel. 

De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 30 minuten en is geschikt voor 2 personen. 

Ingrediënten

125 gram volkoren noedels

1/2 rode peper

2 eetlepels sojasaus met minder zout of ketjap manis

200 gram tempé 

1/2 eetlepel sesamzaad

stukje gemberwortel (± halve duim)

1/4 komkommer

1 paprika

250 gram broccoli (halve stronk)

1 dunne prei

100 gram oesterzwammen

2 eetlepels olie

1 eetlepel citroensap

Bereiding

1. Kook de noedels in ruim water. Laat ze daarna goed uitlekken. 

2. Maak de peper goed schoon. Wrijf daarna de peper met een deel van de pitjes en 1 eetlepel sojasaus (of ketjap) fijn. 

3. Snijd de tempé in kleine blokjes en meng de peper erdoorheen. 

4. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en schil ondertussen de gember en rasp ‘m fijn. 

5. Maak komkommer, paprika, broccoli en prei schoon. Snijd de komkommer en de paprika in kleine blokjes, de broccoli in kleine roosjes en de prei in ringen. Maak daarna de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukken. 

6. Verwarm de olie in de pan en bak de tempé kort. 

7. Doe daarna alle groente en oesterzwammen erbij en roerbak ze een paar minuten mee tot dat de groente net gaar zijn. 

8. Schep de groente even uit de pan en meng ze door de noedels. 

9. Roer 1 eetlepel water, de gember, de rest van de sojasaus en het citroensap door het achtergebleven mengsel. Roer dit los. 

10. Meng de dressing door de salade en strooi aan het eind het sesamzaad over de maaltijd. 

Roel Hermans

Fotocredits: Het Voedingscentrum