Healthy Fest expert Roel Hermans is voedingsexpert bij het Voedingscentrum en vertelt welke gezonde recepten zijn favoriet zijn. Deze keer: rijst met kip en sperzieboontjes. 

Dit gerecht bevat weinig zout en is vrij van gluten, melk en eieren. Vooral voor mensen met een verhoogd cholesterol of diabetes is dit een gezond recept. “Bovendien is het een simpel, snel en lekker recept”, zegt Roel. 

De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 30 minuten en is geschikt voor 2 personen. 

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram kippendijvlees of kipfilet
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1/2 bouillontablet met minder zout
  • 1 bosuitje
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder

Bereiding

  • Maak de ui, het teentje knoflook en de sperziebonen schoon. Snijd daarna de ui en knoflook klein en breek de sperziebonen doormidden. 
  • Snij de kip in blokjes en bestrooi het met een beetje peper. 
  • Bak de kip daarna in hete margarine goudbruin. Fruit daarna de ui en knoflook mee. 
  • Voeg dan de ongekookte rijst toe en bak de rijst mee totdat alle korrels glanzen,. 
  • Schenk 400 ml water en de halve bouillontablet bij de rest en breng dit aan de kook. Kook de rijst ongeveer 10 minuten. 
  • Voeg de sperziebonen toe en kook het geheel in nog 10 minuten gaar. Kijk van tevoren even naar de kooktijd van de rijst en pas deze tijd eventueel wat aan. 
  • Was ondertussen het bosuitje en snijd het in ringen. Meng de laatste minuten de uienringetjes door de rest. 
  • Meng als laatste het gerecht op smaak met wat peper en paprikapoeder. De rijst mag vochtig blijven. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat water toe. 

Roel Hermans

Fotocredits: Het Voedingscentrum