Wil je dit jaar gezonder gaan leven? Wees dan eerlijk met jezelf en stel een duidelijk, maar realistisch plan op. Anders hou je het echt niet vol. Healthy Fest expert Roel Hermans legt uit waarom niet.

Te vaag

Wanneer je van plan bent gezonder te gaan leven en meer te gaan sporten, moet je volgens Roel zelf een plan opstellen. Zorg dat dit plan realistisch is en bestaat uit concrete acties. “Met jezelf afspreken dat je de komende week ‘gezond gaat eten’ is bijvoorbeeld te vaag en gaat je niet helpen om ook daadwerkelijk gezonder te eten”, legt Roel uit. Hij is gedragspsycholoog en verbonden aan het Voedingscentrum en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

2 stuks fruit

Het is volgens hem beter om met jezelf af te spreken om bijvoorbeeld elke ochtend en middag een stuk fruit te eten. “Dat is wel concreet en geeft je houvast bij het uitvoeren van je plan”, legt Roel uit. “Bedenk ook een aantal redenen waarom je met dit plan aan de slag wil, hoeveel vertrouwen je erin hebt dat het je gaat lukken en hoe gemotiveerd je bent.” 

Kleine stapjes

Het is vanzelfsprekend dat als jijzelf gemotiveerder bent, de kans ook groter is dat het je gaat lukken. “Op deze manier kom je erachter of het plan wel écht bij je past.” En mochten de eerste stapjes lukken, dan kun je vanzelf de stappen wat moeilijker maken en jezelf wat meer uitdagen. Maar vergeet niet dat je altijd concrete plannen moet maken. 

Demi Schoenmakers