Heel Holland Bakt-winnaar en blogger Rutger van den Broek maakt de lekkerste recepten. Dit recept voor quiche met gegrilde groenten uit Het Hartige Bakboek is één van zijn favorieten. Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond!

Het bereiden van dit gerecht duurt ongeveer 90 minuten. De oventijd is 70 minuten.

Ingrediënten vulling

  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 el gedroogde Provençaalse kruiden
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraiche
  • 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Peper en zout

Verder nodig

Benieuwd naar wat Rutger zoal in een week allemaal eet? Voor Healthy Fest hield hij een week lang een eetdagboek bij. 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.
  • Eerst gaan we aan de slag met de vulling. Hak de knoflook fijn. Maak de groenten schoon en snijd deze in niet te kleine stukken. Doe de knoflook en groenten in een braadslee en meng de olijfolie en Provençaalse kruiden er doorheen. Breng de groenten op smaak met peper en zout.
  • Bak de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep ze tussendoor een paar keer om. Laat de gegrilde groenten daarna afkoelen.
  • Voor de quiche zelf verwarmen we de oven voor op 180 °C en vet een ronde (quiche)vorm met een doorsnede van 28 centimeter in.
  • Besprenkel je werkblad met wat bloem en rol dan het deeg tot een stuk dat groot genoeg is om de vorm en de zijkanten te bedekken. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten over de vorm hangen. Prik de bodem op een aantal plekken een vork, zodat het deeg niet bol gaat staan in de oven.
  • Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over.
  • Bak het deeg voor 15 minuten, verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg mooi recht af.
  • Bak nu de bodem nog 5 tot 15 minuten.  Uiteindelijk willen we graag dat deze goudbruin is. Laat de bodem afkoelen in de vorm.
  • De oven laten we weer op 180 °C staan.
  • Klop de crème fraiche en eieren door elkaar. Meng de Parmezaanse kaas erdoor en breng het nu op smaak met peper en zout. Verdeel de groenten over de quichebodem en giet het mengsel er overheen.
  • Nu bakken we de quiche 40 tot 50 minuten. Serveer dit overheerlijke gerecht (lauw)warm of afgekoeld: beiden superlekker!

Grote trek gekregen? Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek is onder andere hier verkrijgbaar.

Fotocredits: Harold Pereira