In de rubriek ‘Het eetdagboek van…’ komt iedere week een foodblogger aan bod die vertelt over wat hij of zij de afgelopen week allemaal heeft gegeten. Deze week: Francesca van Berk!

Francesca van Berk (40) van francescakookt.nl is foodblogger en moeder van 2 zoontjes. Ze woont met haar partner en kinderen in Zoetermeer en deelt haar eetdagboek deze week.

Francesca: “Dat mijn eetpatroon door mijn werk als foodblogger wel eens een tikkeltje apart is, bewijst mijn eetdagboek van deze week! Balans is het toverwoord voor mij om weken zoals deze goed door te komen!”

Maandag

"Vandaag heb ik een grote fotoshoot thuis waarbij ook veel gerechten worden gekookt. Ik sla het ontbijt over in de drukte, iets wat ik vaker doe trouwens. Ik eet liever tussen 12.00 en 20.00 uur en zorg dat ik daarbinnen al mijn voedingsstoffen binnen krijg. Gedurende de fotoshoot eet ik diverse happen van wat ik heb gekookt. Onder andere van een kefir smoothie bowl, zalm uit de oven met balsamico, cherrytomaten en gebakken aardappels, pasta met aubergine en ricotta en naan pizza met geroosterde broccoli en hummus. In de avond gaan we uiteten en eet ik een Korean Crunchy Chicken burger en een paar churros toe."

Dinsdag

"Vandaag staat in het teken van taart, want ik bak een abrikozen crostata waar ik vervolgens mee ontbijt/lunch (moet kunnen) en ’s middags wordt er een taart met watermeloen en kiwi bezorgd als verrassing. Daar moest ik natuurlijk ook een stukje van proeven! Tussendoor eet ik nog een appel en een bakje met rauwkost en in de avond eet ik een bord met alle restjes van de fotoshoot van maandag. ’s Avonds heb ik nog een alcoholvrije borrel met mijn theatergroep waar ik wat nachos met kaas en guacamole eet. Zij eten ook mijn abrikozen crostata op!"

Woensdag

"Op woensdag is het altijd ‘mamadag’ en ben ik thuis met de jongens. Als ontbijt eet ik een banaan en tussen de middag bak ik pantosti’s met de kids en een vriendje van mijn oudste. Tussendoor tover ik nog een fruitsalade voor ons allemaal op tafel. Ik hap zelf ook nog wat worteltjes en cherrytomaten weg. In de avond maak ik vegan gyros broodjes met roergebakken paprika, ui, kidneybonen, mais, komkommer en sla. De taart met watermeloen en kiwi had ik trouwens aan mijn man meegegeven voor op kantoor, doe ik vaak om mezelf te beschermen tegen een overdaad aan calorieën."

Donderdag

"Vandaag is het Hemelvaartsdag en zijn we met z’n allen thuis met een compleet lege agenda. We komen niet van de bank af en eten daar ook de hele dag. Wederom geen ontbijt, maar wel een uitgebreide lunch met gebakken ei, volkorenbrood en rauwkost. Met een broodje hagelslag (met boter) toe. In de middag maak ik weer een fruitsalade voor met z’n allen. En in de avond eten we alle restjes op die nog in de koelkast staan. De roergebakken paprika met bonen en mais van de avond ervoor en loempia, pastei en rissoles van de Tong Tong Fair die een vriend voor ons bracht. Ook nog een bord met cherrytomaten, komkommer, wortel en paprika erbij. Doen we vaak thuis en vinden de kinderen heerlijk."

Vrijdag  

"Ik sta op met trek en heb deze keer wel zin in een ontbijt. Ik maak een lekker bakje havermout met vanille, citroen, banaan, blauwe bessen en gojibessen. De rest van de dag ben ik heel druk en eet ik in de middag alleen een banaan en drink een sapje van spinazie, avocado en nog meer groens. Maar dat maak ik ’s avonds weer goed als we de barbecue aansteken en daar burgers en kreeft vanaf komen. Ik heb er nog een salade met tomaat en geblancheerde ui bijgemaakt en de frietjes komen uit de Airfryer. Meer groenten heb ik niet gegeten vandaag. Ik drink ook 2 glazen witte wijn bij het eten. Doordeweeks drink ik trouwens voornamelijk water en zwarte koffie. Frisdranken vind je bij ons vrijwel niet in de koelkast."

Zaterdag

"Wat ik op zaterdag at, nou heb je even…haha! Ik organiseer vandaag een Tex Mex barbecue en onze tuin zit ramvol met vrienden en kinderen. Van de barbecue komt geroosterde kip, limoen-koriander garnalen, bavette met gebakken paprika, gepofte zoete aardappel met toppings, vegetarische tortilla’s, vegetarische loaded nachos en geroosterde ananas met honing en munt als toetje. Ik ben al sinds 9 uur ’s ochtends bezig met de voorbereidingen en eet overdag terwijl ik aan het koken ben om alles te proeven. In de tuin hebben we een ‘build your own taco’ buffettafel gemaakt en daar ga ik ’s avonds los om alles te proeven. Wat een feest!"

Zondag

"Na deze week merk ik dat mijn lijf weer structuur nodig heeft. Ik start rustig op met wat aardbeien en stukjes appel. Tussen de middag eet ik een bordje met gepofte zoete aardappel, gebakken bonen met mais en tomaat, een kaastosti en drink daarbij een gember-wortelsap. In de middag test ik of je ook roti kunt bakken op de pizzasteen in de barbecue (helaas mislukt, maar ik geef nog niet op) en ik snoep daar wat van. In de avond ben ik klaar met eten en heb voldoende aan 2 volkoren crackers met avocado, koriander, olijfolie en zout. Ik vind nog een halve gepofte zoete aardappel met bonen en tomaat in de koelkast en die eet ik ook op."