Wanneer de temperatuurmeter in de zomer op hol slaat, zweet je natuurlijk ook meer dan anders. Om uitdroging te voorkomen is het dan extra belangrijk om voldoende te blijven drinken. Maar wanneer drink je genoeg?

Een volwassene heeft volgens het Voedingscentrum op een dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit drinken nodig. Al is het als het warm weer is beter om 2 liter aan te houden. Door voldoende water te drinken kun je je beter concentreren, ga je helderder denken en neemt je hoofdpijn (door uitdroging) sneller af.

Herinneren

Probeer daarom ieder uur een glaasje water te drinken, ook al heb je geen dorst. Niet iedereen merkt het wanneer ‘ie vocht nodig heeft. Sommige mensen hebben nooit dorst, maar ook zij hebben voldoende vocht nodig. Water is altijd de beste keuze. Het is goedkoop, het komt gewoon uit de kraan en bevat 0 calorieën. Zorg dan ook dat je altijd een flesje water bij je hebt. Zo word je er steeds aan herinnerd dat je meer moet drinken en ga je vanzelf ook meer drinken. Ook kun je jezelf proberen te verplichten om voor of tijdens elke maaltijd een groot glas water te drinken. Dit stilt gelijk ook het hongergevoel.

Geen suikerrijke drankjes

Vocht is vocht, zou je zeggen. Toch is dat niet het geval in deze situatie. Het is namelijk niet zo slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken zoals cola, sinas of sap. Hier zitten veel calorieën in en bovendien onttrekken deze drankjes juist vocht aan het lichaam. Daarom heb je veel meer aan een glas water of thee. Mocht je niet zo van gewoon water houden, dan kun je het water een smaakje geven door er wat fruit of groenten aan toe te voegen. 

Uitdroging

Maar hoe weet je of je wel of niet voldoende water drinkt? Dit kun je redelijk makkelijk testen. Drink twee grote glazen of 1 flesje van 500 milliliter. Moet je binnen een uur niet naar de wc? Dan heeft je lichaam al het water vastgehouden en was je waarschijnlijk (lichtelijk) uitgedroogd. Ook is je urine donkerder en zweet je veel minder als je te weinig vocht binnenkrijgt. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, bestaat er een kans dat je uitdroogt. Als je last hebt van uitdroging krijg je soms een licht gevoel in het hoofd en kun je zelfs flauwvallen. 

Demi Schoenmakers