Als je met jezelf afspreekt om gezonder te gaan leven, is het niet verstandig om alleen maar meer de gaan sporten of alleen maar gezonder te gaan eten. Dit is waarom. 

“Ik spreek weleens mensen die ineens fanatiek zijn gaan sporten, maar gefrustreerd zijn omdat ze maar niet afvallen”, legt Aniek Jonckers van Puur Power uit. Andere mensen gaan ineens gezond eten, maar zien na een korte tijd geen resultaten. Ze kloppen dan vaak bij haar aan, maar Aniek weet dan al snel waar dat door komt.

Geen wonderpil

“Het probleem is dat ze maar aan 1 knop hebben gedraaid”, vertel ze. Aniek motiveert vrouwen goed voor zichzelf te zorgen, ook al hebben ze een druk leven. "Ik geloof dat als je een vrouw haar power weer teruggeeft, ze de wereld om haar heen positief zal veranderen." Toch lopen veel vrouwen steeds tegen dezelfde fout aan. “Ze zijn gezonder gaan eten, maar vallen nog steeds om van de stress. Of sporten onwijs hard, maar eten ondertussen (misschien onbewust) niet goed. Of gaan elke avond op tijd naar bed, maar drinken wel koffie en alcohol in de avond en zijn dan verrast dat ze nog steeds moe opstaan elke ochtend.”

Helaas bestaat er geen wonderpil. De oplossing, ofwel het medicijn voor jouw klacht, is altijd een combinatie van verschillende factoren: de juiste voeding, functioneel bewegen, positieve mindset en motivatie, goede nachtrust, effectieve ontspanning, je ademhaling, gezonde rituelen, een optimaal eetpatroon, stressreductie en ga zo maar door. 

Neem kleine stapjes

Het is logisch dat je dat niet allemaal even snel kunt toepassen in je leven. “Verwacht dus ook geen quick fix voor al je klachten. Maak liever kleine stappen, want hele grote veranderingen houd je toch niet vol”, gaat Aniek verder. “Gun jezelf het maken van ‘fouten’ en wees mild voor jezelf. Alleen als je in beweging blijft, verandert er iets. Niet als je tijdelijk een grote stap zet. Je kunt beter de rest van je leven kleine stapjes zetten. Dat werkt veel beter, echt!” 

Loop niet te hard van stapel, maar gun jezelf wat tijd. Doe moeite, zoek hulp, zoek een maatje of lees boeken. Concentreer je op de informatie die je binnenkrijgt. “Maak het je prioriteit, maar wees geen hardloper en geen perfectionist!”