Samen genieten aan de ontbijttafel wil er nog weleens bij inschieten. We zijn namelijk vaak hartstikke druk. Zonde, want het is enorm gezond om samen te ontbijten.

Stress

Haastige spoed is zelden goed: we kennen het bekende spreekwoord allemaal wel, maar we leven er helaas niet altijd naar. Toch is het beter om de tijd te nemen om samen te genieten van een gezond ontbijt. Het vermindert namelijk je stress. Een onderzoek van de Brigham Young University onder 1580 werknemers van een groot computerbedrijf wijst uit dat deelnemers die tijd doorbrachten met anderen tijdens het eten van een maaltijd, veel minder gestrest waren.

Geluk

Van samen ontbijten word je… blij! Ja, echt: samen ontbijten maakt je gelukkiger. Dat blijkt uit gegevens van de Sainsbury’s Living Well Index, een studie die jaarlijks uitgevoerd wordt door Oxford Economics en het Britse National Centre for Social Research. Het onderzoek stelt dat ‘sociaal eten’, ofwel samen genieten van een maaltijd, significant toevoegt aan het zogeheten geluksgemiddelde.

Variatie

Dat gevarieerd eten hartstikke belangrijk is voor een goede gezondheid, weten we allemaal al lang. Maar wist je ook dat samen ontbijten dit stimuleert? De University of Minnesota heeft ontdekt dat mensen elkaar vaak beïnvloeden om gezonder en gevarieerder te eten. Als je met andere mensen eet, steek je ook meer tijd in een goede voorbereiding en keuze voor ingrediënten. Samen ontbijten zorgt er dus voor dat je gezonder eet. Wat wil je nog meer? Hier vind je nog wat inspiratie voor heerlijke, maar gezonde ontbijtrecepten

Structuur

Niet onbelangrijk voor een gezonde levensstijl is structuur. En laat samen ontbijten je daar nou net mee helpen. Door samen af te spreken dat je tijd met elkaar doorbrengt tijdens het ontbijt, hou je regelmaat. Je eet daarnaast niet alleen op een vaster tijdstip, maar eet ook op tijd en je hebt meer controle over de porties. Als je alleen bent en geen tijd of zin hebt om te ontbijten, eet je vaak later op de dag een snelle, ongezonde snack. Daar heb je geen last meer van als je ’s ochtends gezellig samen aan de ontbijttafel schuift. 

Ook op Healthy Fest genoten we van een gezellig en gezond ontbijt samen, mogelijk gemaakt door de Quaker Breakfast Club.