Nu de temperaturen weer flink oplopen, is de kans groot dat je steeds minder zin hebt om iets eten. Maar wat is de reden dat je minder trek hebt als het warm is?

In de winter staan de meeste mensen te popelen om weer wat te eten en kunnen we ’s avonds vaak de verleiding niet weerstaan om te gaan snacken. Terwijl we in de zomer juist veel minder trek hebben.

Dit heeft uiteraard te maken met de zomerse temperaturen. Als het warm is, hebben wij veel minder behoefte aan warm eten of drinken. Dat is best logisch, maar ook in koud voedsel hebben we dan veel minder zin. Waar komt dat eigenlijk door? 

Voorzorgsmaatregel

Je lichaam probeert je bij hitte koel te houden. Door te eten, moet je lichaam harder werken en kost het je lichaam dus meer moeite om koel te blijven. Het eten moet verteerd worden, maar je spijsvertering wekt veel warmte op in je lichaam. Het verteren en het verbranden van de calorieën kost daardoor veel energie. Om dit te voorkomen neemt je lichaam een voorzorgsmaatregel en dat is de reden dat je bij warm weer minder trek hebt. 

Zweten

Het is niet voor niks dat je lichaam probeert koel te blijven. Als je het heel warm hebt, ga je namelijk zweten. Tijdens het zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook veel vitaminen en mineralen. Je lichaam heeft die nodig en daarom probeert je lichaam het zweten te voorkomen door zichzelf af te koelen. Wanneer je eet gaat de focus vooral naar het verteren van het voedsel en kost het je lichaam nog meer moeite om af te koelen, waardoor je meer gaat zweten en meer vitaminen en mineralen verliest. Het is voor je lichaam dus gunstiger wanneer je niet zoveel eet en daarom krijg je minder trek als het warm is. 

Kleine porties

Iets minder eten is dan ook een slim idee. Toch moet je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, dus probeer wel op z’n tijd iets te eten. Om je lichaam wat te helpen, kun je dan het beste kleine porties eten. En vergeet ook niet voldoende te drinken. Als het warm weer is, is het belangrijk om genoeg te drinken, want zo help je je lichaam sneller af te koelen.