Sofie en Jorrit van Lekker & Simpel maken elke dag de lekkerste recepten, die ook nog eens makkelijk te bereiden zijn. Vandaag op het menu: bloemkoolovenschotel met kaassaus, ham en aardappel.

“Vroeger was dit echt mijn favoriete recept en ik was dan ook dolblij als mijn moeder deze ovenschotel maakte. Maak vooral een grote portie, want de volgende dag is deze ovenschotel nog lekkerder”, vertelt Sofie. 

Dit recept is voor 2 personen en het duurt ongeveer 20 minuten om het te bereiden. Daarna moet het nog 30 minuten in de oven. 

Ingrediënten

  • 200-250 gr bloemkool
  • 400 gr voorgekookte aardappelschijfjes
  • zout/peper
  • 50 gram geraspte kaas
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 50 gram hamreepjes of spekreepjes

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de bloemkool in stukjes en kook de groenten circa 6 à 8 minuten. 
  • Om de overheerlijke kaassaus te maken, smelt je eerst de boter in een pan. Voeg daarna de bloem toe. Meng de bloem goed door de boter en laat dit een minuutje bakken. 
  • Giet vervolgens beetje voor beetje de melk door het mengsel. Voeg pas nieuwe melk toe als de melk in de pan is opgenomen. Ga zo door totdat je melk op is. 
  • Strooi daarna de geraspte kaas en een snufje zout en peper door de saus. Het is belangrijk dat je alles goed mengt.
  • Als de kaas is gesmolten, voeg je de hamreepjes toe en is je saus klaar. In plaats van hamreepjes, kun je ook spekreepjes gebruiken. In dat geval moet je die eerst even krokant bakken in de pan natuurlijk. 
  • Nu mag je de ovenschotel gaan vullen. Begin met een laagje voorgekookte aardappelschijfjes. Gooi hier de bloemkool overheen. Verdeel daarna de rest van de aardappelschijfjes over de bloemkool. 
  • Als laatste verdeel je de kaassaus over het geheel en strooi je eventueel nog een beetje geraspte kaas over de ovenschotel. 
  • Zet de bloemkoolovenschotel voor circa 30 minuten in de oven.

Benieuwd wat voor lekkers Jorrit en Sofie allemaal in een week eten? Voor Healthy Fest hebben zij een week lang een eetdagboek bijgehouden. Je leest het dagboek hier