In de rubriek ‘Het eetdagboek van…’ komt iedere week een foodblogger aan bod die vertelt over wat hij of zij de afgelopen week allemaal heeft gegeten. Deze week is Renske van Buren (32) van 'Cooked by Renske' aan de beurt. 

Renske is foodblogger en foodfotograaf. Samen met haar man Bert heeft ze één zoontje, Sep (5). Dit zal niet lang zo blijven, want momenteel is ze zwanger van haar tweede kindje! Renske is dol op koken en het ontwikkelen van nieuwe recepten. Ze deelt iedere dag haar bevindingen op haar blog. Renske heeft eigenlijk maar één motto: “Bewust leven, maar wel lekker én volop genieten!” 

Maandag

“Het is voor ons nog vakantie, dus Sep en ik doen vandaag rustig aan. Ik ontbijt met havermoutpap met kokosmelk, mango en nectarine. Ik top de havermoutpap af met wat noten en kokosvlokken. Daar drink ik een glas water en een latte macchiato bij. Nu ik zwanger ben, houd ik het bij 1 kop koffie per dag. Daar geniet ik dan ook heel bewust van. Tussendoor snack ik wat aardbeien en drink ik een glas water, terwijl ik tussendoor even en uurtje werk. Voor de lunch maak ik wat plakjes bladerdeeg op uit de vriezer. Ik fabriceer er croissantjes van, gevuld met brie. Aangezien het maar 2 kleintjes zijn, bak ik ook nog een eitje. Deze doe ik op een volkoren boterham met wat cherrytomaatjes uit onze eigen tuin. Ook hier drink ik een glas water bij. Het is erg slecht weer vandaag en daarom besluiten Sep en ik in de middag spontaan naar het Museon te gaan. Ik neem wat komkommer, worteltjes en aardbeien mee als tussendoortje. Als avondeten maak ik ovenaardappels met gegrilde groenten en een kaasburger. Dit is mijn all-time favoriet. Later op de avond maak ik nog wat mango/nectarine ijs met kokosmelk als toetje.”

Dinsdag

“Vandaag ontbijt ik overnight oats met kokosmelk, aardbeien, noten en kokosvlokken. Daar druk ik ook vandaag weer een latte macchiato en een glas water bij. Tussen de middag lunch ik met een volkorentosti ham/kaas, een boterham met brie en kersenjam en een glas water. Na de lunch mag Sep samen met zijn neefje en uurtje meelopen bij een supermarkt. Ik ga met mijn zus wat drinken. Ik neem een caffeïnevrije latte macchiato met havermelk en een stukje cheesecake. Eigenlijk stond vanavond op het weekmenu dat we iets uit de vriezer zouden eten, maar ik heb nog wat leftovers, dus ik besluit die eerst op te maken. Het wordt daarom volkoren pasta penne met een saus van cherry tomaatjes en paprika uit onze eigen moestuin. Verder verwerk ik een courgette en heerlijke zwarte knoflook in de saus.” 

Woensdag

“We zitten midden in de verbouwing van onze slaapkamer, omdat ons kleine meisje bij ons op de kamer komt slapen. Dus dat betekent dat er vandaag een verf-ochtend op de planning staat. Ik ontbijt met havermoutpap met kokosmelk, frambozen, noten en een lepeltje 100% natuurlijke pindakaas. Daar drink ik een latte macchiato bij en een glas water. Tussen het verven door eet ik een zelfgebakken koekje van mijn neefje. Mijn zus helpt me met het verven, terwijl Sep en haar zoontje gezellig samen spelen.

In de middag komt mijn nichtje nog lunchen en maak ik flammkuchen met crème fraîche, brie, groene asperges en rode ui. Daar eet ik een paar stukjes van, samen met 2 volkoren broodjes. Tussendoor snoep ik een klein stukje Tony Chocolonely salted caramel. ’s Avonds staan er volkoren wraps met vega gehakt, paprika, kidneybonen, maïs en allerlei specerijen op het menu. We maken de wraps af met wat crème fraîche en geraspte kaas. Omdat het vakantie is, nemen we een Kinder Bueno-ijsje als toetje.”

Donderdag

“Ik ontbijt met overnight oats met kokosmelk, frambozen, kersenjam en noten. Net als iedere andere dag drink ik daar een latte macchiato en een glas water bij. Ook vandaag ben ik weer druk met de slaapkamer, terwijl Sep lief met zijn duplo speelt. Tussendoor eet ik wat worteltjes en voor al dat harde werken heb ik ook wel een stukje Tony’s verdiend. Ik lunch met scrambled eggs met avocado op een volkoren boterham. Daarnaast eet ik ook nog een boterham met pindakaas en drink ik een glas water. Water drink ik trouwens de hele dag door. Zodra mijn glas leeg is, vul ik deze weer aan. Als avondeten maak ik gebakken rijst met spitskool en paksoi. Ons dessert is Griekse yoghurt met walnoten en wat honing."

Vrijdag

“Vanaf vandaag pas ik op het huis van mijn schoonzus en zwager. De dag begint daarom met het inpakken van onze koffers. Ik ontbijt met een ontbijtshake op basis van havermout met kokosmelk, banaan en aardbei. Uiteraard met een latte macchiato en een glas water. Als lunch eet ik een cracker met muhammara (een kruidige spread), een volkoren boterham met avocado en 2 gebakken eieren. Tussendoor pak ik wat worteltjes, een appel en een stukje ruby chocolade. Op het avondmenu staat gnocchi met venkel naar een recept van mijn blog. Als toetje pakken we een stuk watermeloen en later op de avond geniet ik nog van wat chipjes. Ik drink een glas alcoholvrije wijn en een 0,0% biertje. Het is tenslotte weekend!”

Zaterdag

“We beginnen het weekend rustig. Ik ontbijt met 3 speltboterhammen met muhammara, mortadella (flinterdunne worst) en pindakaas met pure chocoladevlokken. Daar drink ik wederom een latte macchiato bij en een glas water. Ik werk nog even een uurtje achter de computer, voordat we de auto in stappen naar de woonboulevard. Lunchen doen we snel even onderweg met een krentenbol, twee boterhammen en wat worteltjes. Bij thuiskomst pak ik een rocky road (chocoladesnack) en een kopje thee. Als avondmaaltijd maak ik het mezelf makkelijk en maak ik een soep van geroosterde zoete paprika’s en cherry tomaatjes met zuurdesem broodjes. Als we eenmaal op de bank liggen, eet ik eerst nog een appeltje en dan sluit ik de avond af met wat chipjes en olijven. Ik drink er een 0,0% biertje bij.”

Zondag

“Ontbijten doe ik vandaag met een appel, een speltboterham met brie en ik bak een soort cake met banaan en pure chocoladevlokken, omdat de eieren op moeten. Ik lunch met een speltboterham met scrambled eggs en zelfgemaakte guacamole. Ook eet ik 2 donker volkorenboterhammen met mortadella en pindakaas met kersenjam. In de middag rijd ik vanuit het huis van mijn schoonzus en zwager naar huis om nog even te verven, want die kamer moet eigenlijk wel af vandaag! Wanneer ik thuis kom, blijkt Bert de groentes al te hebben gesneden. Daar maak ik samen met tomatenblokjes, wortel en cherrytomaatjes een heerlijke saus van. Ik zet het geheel nog even met wat plakjes mozzarella in de oven. ’s Avonds drink ik nog een kop thee met een stukje chocolade ernaast.” 

Reactie van Astrid Postma-Smeets, expert in voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum:

"Het weekmenu van Renske zit vol groenten en volkoren producten. En het is duidelijk dat ze echt van koken houdt. Heel goed ook dat ze groenten en fruit meeneemt als tussendoortje als ze met haar zoon op pad gaat. Renske heeft deze week geen vlees gegeten, maar eet wel eieren en kaas. Mijn tip aan haar is om in de gerechten zonder vlees wat vaker te variëren met noten en peulvruchten. Dat zijn ook goede bronnen voor ijzer en in noten zitten meer onverzadigde vetten."

Renske is dol op pasta penne met geroosterde paprikasaus. Wil je het zelf ook een keer proberen? Klik hier voor het recept.