In de rubriek ‘Het eetdagboek van…’ komt iedere week een foodblogger aan bod die vertelt over wat hij of zij de afgelopen week allemaal heeft gegeten. Deze week is de beurt aan Veronique van Oh my Dish!

Veronique woont samen met haar man Marco in Zuid-Frankrijk. Ze houden van koken en van het Franse leven. In 2014 richtten ze hun blog Ohmydish op. Hier hebben ze inmiddels al meer dan 1200 recepten verzameld.

“Wij eten vaak 2 of meer soorten groenten bij het avondeten, want we houden daar ontzettend van en hebben een moestuin met veel opbrengst. Tussendoor eten we regelmatig wat aardbeien of frambozen, ook uit onze moestuin. Heerlijk!”, vertelt Veronique.

Maandag

“Mijn ontbijt bestaat altijd uit naturel yoghurt. Daar drink ik een kop koffie en een glas sinaasappelsap bij. Dagelijks halen we verse baguettes bij de bakker en deze beleg ik vandaag met gerookte kipfilet en zure augurk, samen met een geraspte zure wortelsalade. Het is warm vandaag, dus als snack neem ik een bord met komkommerstukken in zure dressing, partjes brie en plakjes gedroogde worst. Daarbij drink ik een glas rode Floc de Gascogne (lokale drank). Later een ijsje met framboos en chocolade. Als avondeten hebben we gehaktballen, gebakken champignons, komkommersalade, rode bietensalade en kant-en-klare pommes noisettes.”

Dinsdag

“Vandaag ontbijt ik wederom met yoghurt. In de middag hebben we een moestuinlunch: verschillende soorten bonen, tomaat, ui en gekookt ei. Ik pluk een mandje vol mirabellen (soort pruim) en maak hier een simpele taart van. Daar moet natuurlijk een stukje van geproefd worden. ‘s Avonds gaat de barbecue aan. We bakken hamburgers, Toulouse worsten, varkensvlees spiesen, gegrilde courgette met gerookte paprikapoeder en gegrilde pâtisson (soort pompoen). Daarnaast eten we stokbrood met radijsboter en een salade met tomaat, komkommer, radijs en een simpele dressing. Erna nog koffie met een paar stukken chocolade. Ik ben een avondmens dus ik werk graag ’s avonds recepten uit. Terwijl ik dat doe, eet ik zoutjes met pizzasmaak.” 

Woensdag

“Mijn ontbijt is, heel verrassend, yoghurt. In de middag komen er vrienden lunchen. Eten is in Frankrijk altijd erg uitgebreid en de lunch is daarbij belangrijk. We beginnen met een komkommer-courgette soep. Als hoofdgerecht maak ik een quiche met rode bieten, spekjes en geitenkaas. Ook bereid ik een tomatensalade en een komkommersalade, uiteraard met stokbrood. Altijd twee toetjes, eerst kaas met stokbrood (en natuurlijk rode wijn) en erna een zoet dessert. Dit keer een tiramisu waarin elk stuk een verrassing is, gemaakt door mijn vriendin Delphine. Elk stuk heeft een andere smaak; mango, koffie of chocolade. Later in de avond wordt er nog wat soep opgewarmd met wat brood en extra kaas erin. Als snack neem ik tijdens een film op bed nog pindachips.”

Donderdag

“Ik begin mijn dag wederom met yoghurt en ga daarna naar de weekmarkt in het dorp. Deze is er elke donderdag en in de zomer is het extra fantastisch. Zoveel verse producten! Als lunch hebben we stokbrood met vijgenjam, van de oogst van vorig jaar. Daarbij een kommetje soep van gisteren en een wortelsalade. De lunch wordt afgesloten met een halve meloen en een paar frambozen van de markt. Later op de middag nemen we koffie met een stuk mirabellentaart. Tussendoor eet ik een waterijsje en ook nog een paar koekjes. Als avondeten courgette koekjes. Eigenlijk een soort rösti met extra geraspte courgette en kaas erdoor. Ik heb nog een restje geraspte parmezaanse kaas, dus dit roer ik door wat gekookte gele en groene bonen. Verrassend lekker! Ook nog gewokte peultjes, want die moesten ook geoogst worden. Marco maakt nog gewokte biefstuk met sesam voor erbij.”

Vrijdag

“Ook vandaag eet ik yoghurt als ontbijt. Tijdens de lunch beleg ik mijn stokbroodje met kruidenroomkaas, komkommer, rode paprika, peper en zout. Na het broodje eet ik de laatste frambozen van de markt op, mijn favoriete fruit. In de middag snack ik met een paar stukken chocolade en een halve meloen van de markt. Later in de middag komen vrienden een zak met pruimen uit hun tuin brengen en daar eet ik een handjevol van. Tussendoor nog een ijsje, want het is nog steeds warm. Als avondeten maak ik kipsaté met satésaus en frietjes uit de Airfryer, licht pittige courgette uit de wok, emping en een biertje erbij. In de avond snack ik met chocolade en later naturel chips.”

Zaterdag

“Ik eet wederom yoghurt als ontbijt en ik lunch met rode bietensalade en stokbrood met een gebakken ei, vers van onze kippen. Tussendoor worden er fruitspiesjes voor op de foto gemaakt. Voor onze verjaardagen hebben we een pakket Nederlandse speciaalbieren van vrienden gekregen; hier drink ik er eentje van. In de avond heeft Marco zin in pasta, dus ik gebruik de resterende Toulouse worsten voor de saus en maak roomsaus in plaats van bolognese. In de avond snack ik nog wat met chocolade en speciaalbier.” 

Zondag

“Op zondag gingen we afscheid nemen en borrelen - apéro - bij vrienden, vlak voor de lunch. Ze hadden o.a. zelfgemaakte paté op zelfgebakken brood, wortels en meloen (waarschijnlijk van diezelfde weekmarkt!). Deze vrienden wonen tijdelijk op het eiland Réunion, bij Madagaskar, en namen de lekkerste kurkuma en zwarte peper voor ons mee. Hiermee maakte ik een pâtisson-kokossoep, een pompoensoort. Op zondag halen we altijd maisbrood bij de boulangerie, deze at ik zonder beleg bij de soep. Krieltjes met kruiden, Merguez worstjes en een salade met tomaat, komkommer en radijs als avondeten. In de avond werden er hapjes met mozzarella en tomaat gemaakt voor de foto en als snack witte druiven.”

Reactie van Astrid Postma-Smeet, expert in voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum:

“Ik vind het mooi om te zien hoe Veronique geniet van de producten die ze uit haar eigen tuin of van de markt haalt. Daarmee eet ze automatisch meer producten uit het seizoen en die zijn dan vaak ook veel lekkerder. Met een eigen moestuin is het makkelijker om elke dag genoeg groenten te eten. Als je geen moestuin hebt, kan een regel als 'elke avond minimaal 2 soorten groenten bij het avondeten' ook helpen om meer groenten te eten. Mijn tip voor Veronique is om wat vaker te kiezen voor vis in plaats van (bewerkt) vlees, dat is gezonder, duurzamer en past ook prima in de Franse keuken.” 

Paula Vaarkamp