Foodblogger Renske van Buren wordt blij van eten. Ze richtte daarom de blog 'Cooked by Renske' op, waar ze allerlei lekkere recepten deelt. Dagelijks is Renske bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepten en vandaag delen wij één van haar favorieten: healthy kapsalon met zoete aardappel en gerookte tofu.

Hate it or love it: een kapsalon van de snackbar. Deze caloriebom bevat naast een portie friet, ook shoarma of döner, salade en een topping van kaas. Een gemiddelde kapsalon bevat maar liefst 1800 kcal per portie. Daarmee staat hij bovenaan de lijst van meest calorierijke snacks in Nederland. Begrijpelijk dat je ‘m daarom zo min mogelijk eet - of zelfs laat staan, hoe lekker je het ook vindt.

Maar wees niet getreurd: Renske van Cooked by Renske maakte een gezonde variant op deze Nederlandse ‘lekkernij’. In dit artikel lees je hoe je het gerecht bereidt.

Ingredienten (4 personen)

  • 2 grote zoete aardappels 

  • 400 gram gerookte tofu in reepjes

  • 100 gram gemengde sla

  • 100 gram geraspte kaas (30+)

  • 5 eetlepels Griekse yoghurt

  • 3 tenen knoflook

  • Olijfolie

  • 2 el appelciderazijn

  • 2 tl gedroogde oregano 

Bereiding

  • Snijd de gerookte tofu in reepjes. 

  • Meng de kruiden en voeg daarvan een eetlepel toe aan de tofu. 

  • Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en meng het geheel goed door. Zet het daarna even apart.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en snijd er frieten van. Laat ze even in een kom met water liggen en droog ze daarna goed af. 

  • Leg de frieten op een plaat met bakpapier en bak zo’n 15-20 minuten tot ze gaar en lekker knapperig zijn. Bestrooi met wat zout als ze uit de oven komen. 

  • Rasp de knoflooktenen in de yoghurt. Voeg de oregano, azijn en een eetlepel olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.

  • Bak de tofu reepjes op hoog vuur goudbruin.

  • Verdeel de zoete aardappelfrieten over 4 ovenbestendige schaaltjes. Strooi de tofu-reepjes erover en top het af met wat geraspte kaas. 

  • Zet de schaaltjes in de oven tot de kaas gesmolten is.

  • Maak het gerecht af met wat van de sla en de knoflooksaus. 

Benieuwd wat voor lekkers Renske allemaal eet in een week? Voor Healthy Fest hield ze een week lang een eetdagboek bij. Je leest haar dagboek hier