Oh kom er eens kijken, wat Healthy Fest voor jullie in petto heeft.. Een recept voor gezonde pepernoten: iets waar elke foodie toch naar streeft?

Met de aankomst van de Sint in het land, leek het ons leuk deze week een recept te delen voor pepernoten. Niet zomaar pepernoten, maar gezonde speltpepernoten, met een klein beetje hulp van Lekker eten met Linda

Voor dit recept heb je volkoren speltmeel nodig. Is dit niet te vinden in je lokale supermarkt? Loop dan even binnen bij een natuurvoedingswinkel. Spelt is een soort oertarwe, dat voornamelijk alleen biologisch verbouwd wordt. Hierdoor bevat het nog zijn oorspronkelijke voedingsstoffen en is het rijker aan eiwitten en tarwe. 

Daarnaast gebruiken we geen normale suiker, maar oerzoet. Dit is ingedroogd ongeraffineerd suikerrietsap, dat vermalen is tot kleine korrels. Deze manier van produceren zorgt voor behoud van de voedingsstoffen. Door de rijke smaak is het goedje zeer geschikt voor bakken van koekjes of toetjes. Let wel: ook van deze zoetstof kan je bloedsuikerspiegel stijgen, dus gebruik het altijd met mate. 

Je kunt er voor kiezen om oerzoet te vervangen door een andere zoetstof als palmsuiker, kokosbloesemsuiker of gewone suiker, afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft. Hierin is kokosbloesemsuiker de meest gezonde variant.

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 gram speltmeel (of volkorenmeel)

  • 100 gram zachte roomboter

  • 100 gram oerzoet

  • 1 eetlepel speculaaskruiden

  • 1 theelepel kaneel

  • Flinke snuf zout

  • 2 eetlepels bakpoeder

  • 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegde suiker

  • 1 ei

  • Bakpapier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

  • Voeg alle ingrediënten samen in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het te droog, doe er dan een eetlepel water of amandelmelk bij. 

  • Draai kleine balletjes (pepernoten) van het deeg, verspreid deze over een bakplaat en druk ze een beetje plat.

  • Bak de pepernoten in 15 tot 20 minuten gaar en laat ze afkoelen zodat ze hard worden.

  • Strooien maar!

Bekijk ook: