Group

Laatste nieuws

In 2019 is donker het nieuwe licht…

Healthy Fest Weekend en de Nieuwe Yogaschool slaan de handen in één en geven samen invulling een de pijler MIND. In aanloop naar Healthy Fest Weekend nemen we je mee in de basics van yoga en het toepassen hiervan in je dagelijkse ritme. Want dat yoga goed voor ons is, is geen geheim, maar waar begin je? Online zul je kennismaken met de verschillende vormen en hier op een laagdrempelige manier meer over leren zodat je zelf kunt ontdekken welke vorm bij jou past en wat je hieruit kunt halen. Het jaar is bijna voorbij, de batterij is minder vol dan we misschien willen. In de drukke maand december kunnen we dus wel wat zen gebruiken. De officiële start van de winter is dan ook een mooie aftrap van deze inspirerende samenwerking….

Het woord burn-out komt niet zomaar ergens vandaan. Door een gebrek aan yin, dat staat voor ontspanning en duister, raken mensen opgebrand; het innerlijke vuur is gedoofd. Bij een gebrek aan vuur wordt het langzaamaan duister. En het duister, daar blijven we het liefst allemaal zo ver mogelijk vandaan.

We zijn dan ook vaak blij als de midwinterzonnewende aanbreekt. Op 21 december, de kortste dag van het jaar waarop de winter zich voltrekt op het noordelijk halfrond. De dagen zullen weer gaan lengen na een periode van duisternis. Het licht komt terug. In oude tijden werd dit al gevierd met ontsteken van vuren die symbool stonden voor de terugkeer van de zon. 

Bijzonder eigenlijk dat we juist vieren wanneer het licht terugkomt, terwijl we de duisternis juist kunnen omarmen, vooral als we er een tekort aan hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk als er voor je gevoel een zwarte deken over je leven heen hangt. Maar zonder duisternis, is er geen licht. Licht heeft duisternis nodig om te kunnen bestaan. De beweging tussen Yin en Yang is de bron van elke verandering om weer in balans te komen met jezelf. Een burn-out is een call to action. Het is dus zaak om het vuur weer op te kunnen stoken en de balans tussen de inspanning (yang) en ontspanning (yin) te herstellen, net als de natuur zichzelf herstelt. Het heeft alleen net als de aanloop naar de langste dag van het jaar, wat tijd nodig.

De komende zes maanden op weg naar de Zomerzonnewende leer je je anders te verhouden tot de duisternis, want weet: Als je onder het ijs terecht komt, zwem je ook eerst naar de donkerste plek in het ijs, daar zit immers de opening. Om daar licht oftewel geluk in jezelf te kunnen voelen en te herkennen.

Carl Jung, grondlegger van de analytische psychologie, verdiepte zich in Oosterse filosofie en gaf erkenning aan zijn donkerzijde, die hij ‘de schaduw’ noemde. Hij stelde, dat als de schaduwzijde geen aandacht krijgt, die problemen zou veroorzaken in iemands dagelijks leven.

 “Een persoon wordt niet verlicht door zich beelden van licht voor te stellen, maar door zich bewust te zijn van de duisternis.”

-Carl Jung

Dit is ook de boodschap van Johan Noorloos (yogaleraar en eigenaar van de Nieuwe Yogaschool). “Door mijn diepste angsten te ontmoeten in mezelf, leer ik meer en meer vanuit innerlijke kracht te leven. En vanuit daar inspireer ik anderen omdat ook te doen. Op de yogamat en van de mat af.”