In de nieuwe serie Mini Retreat legt yogadocent Johan Noorloos in 5 korte, maar intense video’s uit wat yoga met je kan doen. Deze video’s vormen samen een ‘mini’ retreat.

Wat betekent het als je pijn voelt tijdens de yoga? Is dit goed of slecht? En wat is eigenlijk het verschil tussen groeipijn en een blessure? Johan Noorloos is een van de bekendste yogadocenten van Nederland en is de oprichter van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. In deze video gaat Johan in op deze vragen. 

“Yoga kan confronterend zijn”, legt Johan uit. “Je kunt je lichaam voelen op een manier die je niet gewend bent. Maar weet dat dat ook de bedoeling kan zijn.” Yogahoudingen, ook wel asana’s genoemd, zijn namelijk zodanig ontworpen dat je een bepaalde mate van weerstand voelt. Het voelen van weerstand, kan je sterker maken. Zowel fysiek als mentaal. Maar dit betekent ook dat je je grenzen gaat op zoeken. “Belangrijk hierbij is dat je dit niet gaat forceren.” 

Kortom: door yoga kan je worden uitgedaagd om groeipijn te voelen, maar dit is heel iets anders dan een blessure. In de video hieronder legt Johan uit wat het verschil is.

Demi Schoenmakers