Een fulltimebaan, thuis voor de kinderen zorgen en dan ook nog alles perfect willen doen: veel vrouwen hebben er een handje aan. Dat betekent niet dat mannen nooit onder grote druk staan, maar ervaren vrouwen stress eigenlijk anders dan mannen?

Kort door de bocht: ja, vrouwen ervaren over het algemeen meer stress dan mannen. Volgens een onderzoek uit The Journal of Brain & Behavior zouden vrouwen zelfs dubbel zoveel aan stress kunnen lijden.

Stress

Uit onderzoek van de American Psychology Association blijkt dat zo’n 28% van de vrouwen regelmatig extreme stress ervaart, vergeleken met 20% van de mannen. Bijna de helft van de vrouwen in het onderzoek (49%) claimde zelfs in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek wakker te hebben gelegen van stress.

Veel rollen

Hoe dat komt? Dit kan verklaard worden doordat veel vrouwen nog steeds veel verschillende rollen uitvoeren. Hoewel de traditionele rollenpatronen veel zijn veranderd in de laatste jaren, doen vrouwen bijvoorbeeld nog steeds het grootste deel van het huishouden. En dat terwijl ze vaak ook nog eens werken, voor de kinderen zorgen en misschien zelfs wel mantelzorger zijn. Ook nemen vrouwen vaak het zogeheten ‘emotionele werk’ op zich, zoals het regelen van cadeautjes en onthouden van belangrijke data. En dat samen blijkt voor veel stress te zorgen, stellen statistische gegevens van de Health and Safety Executive.

Hoe ga je om met stress?

Een belangrijke eerste stap is om goed voor jezelf te zorgen. Genoeg slaap, ontspanning en gezond eten zorgen allemaal voor een fijnere levensstijl. Ook tijd doorbrengen met je naasten en regelmatig de tijd nemen om echt iets voor jezelf te doen, bieden uitkomst. Leef je bijvoorbeeld eens goed uit in de sportschool of pak een oude hobby op. Ga daarnaast na of je de bron van de stress kunt ontdekken en kijk of je hier een oplossing voor kunt vinden. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je baas, mocht je werk de oorzaak zijn. Of leg aan je partner uit dat je behoefte hebt aan meer emotionele of praktische steun.

Ook lichamelijk kan stress zich uiten. Weten wat de signalen zijn? Die ontdek je hier

 

Christa Koeyvoets