Nog snel even dit regelen, oh en dat mogen we ook niet vergeten… Op vakantie gaan is natuurlijk hartstikke fijn, maar daarna ook heel wat stress bij komen kijken. Gelukkig zijn er een paar tips die ervoor zorgen dat jij zorgeloos op vakantie kunt. 

Je koffer inpakken, de laatste inkopen, afspreken met vrienden: voor je het weet prop je de weken voor de vakantie helemaal vol. Het gevolg? Oververmoeid de vakantie in, ontwenningsverschijnselen, moeilijk je rust kunnen vinden, minder genieten en dan hebben we het nog niet gehad over alle voorpret die je mist. Zonde!

Om al die vakantiestress voor te zijn, kun je het beste gelijk actie ondernemen. Daar hebben Inge en Maarten van Coach voor je leven wel een aantal tips voor:

Geef jezelf rust

Plan bewust de laatste weken voor je vakantie ruimtes met ‘niks’ in je agenda. Op deze manier geef je jezelf tijd om te wennen aan het nemen van tijd voor jezelf. Doe je dit niet? Dan is de kans op ontwenningsverschijnselen erg groot tijdens de eerste week vrij. Mocht je hier sowieso last van hebben gedurende het jaar, bijvoorbeeld in het weekend, dan is het tijd om eens kritisch te gaan kijken naar jezelf en de balans.

Bekijk iedere dag foto’s of filmpjes van je vakantiebestemming

Gegarandeerd voorpret! Je stuurt signalen naar je brein die blij worden van de komende periode, wat automatisch zorgt voor balans en ontspanning. Ga je niet op vakantie? Geen probleem! Ga dan alvast bedenken en onderzoeken wat je graag zou willen doen tijdens je volgende vakantie. Waar zou je graag heen willen? En wat zou je daar allemaal willen zien en doen?

Focus je op momenten en kansen

Je kent het vast wel: als je eenmaal ergens mee bezig bent, komen er meer van dat soort momenten of ‘toevalligheden’ op je pad. Dat is de kracht van focus. Je komt in een flow en geniet volop van alle mogelijkheden. Klinkt heerlijk toch? Wil jij dat ook? Dat kan. Wanneer je zelf tot rust komt, leer je je te focussen op je zelf. 

Investeer in een blijvend vakantiegevoel

Het zou zonde zijn als je het hele jaar zowel persoonlijk als financieel alles op alles zet om een paar korte weekjes te genieten van een vakantie. De vakantie is namelijk voor je het weet weer over. Investeer daarom in een blijvend vakantiegevoel. Ga aan de slag met een mooi fotoboek, boek een nieuwe vakantie zodat je opnieuw iets hebt om naar uit te kijken of ga dingen doen die je daar ook deed. Vond je het heerlijk om ’s ochtends over het strand hard te lopen? Zet dan ook in Nederland de wekker soms wat vroeger om nog voor je werk even lekker te sporten. Denk aan jezelf, geniet van het leven en doe dingen die jou gelukkig maken.

Inge Mol-Schokker van Coach voor je leven