Maar niet in slaap kunnen komen omdat je ligt te piekeren. Voor iedereen een herkenbaar probleem. Negatieve gedachten spoken door je hoofd, waardoor je jezelf wakker houdt. Inmiddels lig je al ruim een halfuur in bed, maar je hebt nog geen oog dichtgedaan. Hoe zorg je dat het piekeren ophoudt?

Volgens Inge van Coach voor je Leven kan je je negatieve gedachten de baas worden door ze positief om te buigen: “Door je gedachten positief om te buigen, ga je problemen als uitdagingen zien. Dit is een proces waarmee je leert te spelen. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de kracht van je eigen gedachten.” In dit artikel geeft Inge 4 tips die je kunnen helpen bij het positief ombuigen van je gedachten – en daardoor minder piekeren!

Tip 1: Bewustwording

Vraag jezelf af: “Welke gedachte komt vaak terug?” Noteer deze gedachte. Alleen al door het op te schrijven, word je bewust gemaakt van de impact ervan. Je hebt dezelfde gedachte al tijden voor waarheid aangehoord, maar als je nou eens écht kritisch kijkt: is het ook waar?

Tip 2: Inzicht

Nu je weet welke gedachte jou op je plek houdt, ga je deze onderzoeken. Hiermee creëer je inzicht. Hoe vaak per dag komt deze beperkende gedachte voorbij en nog belangrijker: van welke mooie avonturen heeft het je weggehouden?

Tip 3: Ombuigen

Je weet nu welke gedachte belemmerend is en je weet hoe vaak hij is aanwezig is (geweest) om je ver weg te houden van je doelen. Hoe kan je de kracht van je gedachten inzetten om hem wel naar jouw doel te krijgen? Maak er een helpende, motiverende gedachte van!

Tip 4: Spelen

Breng je nieuwe inzichten in de praktijk door ermee te gaan spelen en oefenen. Je helpende gedachten zijn nieuw en die moeten vaak herhaald worden, zodat de beperkende gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Bijvoorbeeld: je wil strakkere benen. Daarom train je je beenspieren. Zo ook met je gedachten. Train ze, geef ze aandacht en ze zullen groeien!

Ten slotte voegt Inge eraan toe: “Maak er een spelletje van en laat je verrassen door alle inzichten en ervaringen. Het is een proces; van elke ervaring leer je. Overal zitten lessen in, zolang je ervoor open staat. Je bent nooit uitgeleerd en dat maakt het leven zo mooi en verrijkend!”

Op haar blog deelt Inge artikelen die jou kunnen helpen om je mind onder controle te krijgen en om te leren meer uit het leven te halen.