Maar niet in slaap kunnen komen omdat je ligt te piekeren, dat overkomt bijna iedereen weleens. Op de een of andere manier lijken problemen in het donker altijd nog net iets erger - en dat je dan moe opstaat, helpt ook niet bepaald. Hoe zorg je dat het piekeren ophoudt?

Volgens Inge Mol van Coach voor je Leven kan je je negatieve gedachten de baas worden door ze positief om te buigen: “Daardoor ga je problemen als uitdagingen zien. Dit is een proces waarmee je leert te spelen. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de kracht van je eigen gedachten.” Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Mol schetst vier makkelijke stappen naar een piekervrije dag én nacht:

Tip 1: Bewustwording

Vraag jezelf af: “Welke gedachte komt vaak terug?” Noteer deze gedachte. Alleen al door het op te schrijven, word je bewust van de impact ervan. Je hebt dezelfde gedachte al tijden voor waarheid aangehoord, maar als je nou eens écht kritisch kijkt: is het ook waar?

Tip 2: Inzicht

Nu je weet welke gedachte jou wakker houdt, ga je deze onderzoeken. Hiermee creëer je inzicht. Hoe vaak per dag komt deze beperkende gedachte voorbij en nog belangrijker: van welke mooie avonturen heeft het je weggehouden?

Tip 3: Ombuigen

Je weet nu welke gedachte belemmerend is en je weet hoe vaak hij is aanwezig is (geweest) om je ver weg te houden van je doelen. Hoe kan je de kracht van je gedachten inzetten om hem wel naar jouw doel te krijgen? Maak er een helpende, motiverende gedachte van!

Tip 4: Spelen

Breng je nieuwe inzichten in de praktijk door ermee te gaan spelen en oefenen. Je helpende gedachten zijn nieuw en die moeten vaak herhaald worden, zodat de beperkende gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Zie het als krachttraining. Als je sterkere benen wil, moet je je beenspieren trainen. Zo werkt het ook met positieve gedachten. Train ze, geef ze aandacht en ze zullen groeien! Daar heb je ook 's nachts profijt van.

Ten slotte voegt Mol eraan toe: “Maak er een spelletje van en laat je verrassen door alle inzichten en ervaringen. Het is een proces; van elke ervaring leer je. Overal zitten lessen in, zolang je ervoor open staat."

Bekijk ook:

Paula Vaarkamp / Healthy Fest