Tijdens het sporten krijg je vaak een rood hoofd en rollen de zweetdruppels in no-time over je hoofd. Niet echt aantrekkelijk, maar toch zitten er ook een paar verrassende voordelen aan zweten!

De meeste mensen vinden zweten vies, oncharmant en plakkerig. En dan hebben we het nog niet eens over het vieze geurtje dat bij zweten komt kijken. Maar wist je dat zweten eigenlijk heel wat gezondheidsvoordelen heeft? We zweten natuurlijk niet voor niets. Het is namelijk een van de beste manieren om de gezondheid van je lichaam te behouden.

1. Zweet verhoogt de immuniteit

Het hebben van actieve zweetklieren heeft veel voordelen. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie dat gepubliceerd is in de Proceeding of the National Academy of Sciences dat zweet dermcidin bevat. Dit is een natuurlijke antibioticum dat helpt om infecties en andere gevaarlijke ziektekiemen te beschermen of te bestrijden. Kortom: zweet verhoogt je immuniteit.

2. Zweet is goed voor je huid

Als je wel eens naar een sauna gaat, dan weet je dat hitte en dus ook zweten je poriën openen. Dit is de perfecte manier om vuil en bacteriën die op de huid achterblijven te verwijderen. Zweten voorkomt dus oneffenheden, acne een geïrriteerde huid.  

3. Zweet kan wonden genezen

Uit een studie van de Rockefeller University New York blijkt dat een paar zoute druppels kunnen helpen om de genezing van wonden, schaafwonden en brandwonden te versnellen. Bovendien onthulden de onderzoekers dat zweetklieren 4 verschillende soorten stamcellen bevatten. Deze stamcellen hebben allen verschillende vermogen om de wondgenezing te versnellen.

4. Zweten is gezond

Zweten is een effectieve manier om het zout uit te zweten en calcium in je botten te behouden. Zo zorg je ervoor dat er geen ophoping van zout en calcium ontstaat in de nieren en uren. Veel zweten heeft een positief effect op het risico op nierstenen. Zweten helpt het systeem efficiënter te spoelen omdat het meer hydratatie uit het lichaam vereist. 

Demi Schoenmakers