Sommigen zweren erbij: meteen aan het sporten slaan wanneer je wakker wordt. Inderdaad, nog voor het ontbijt. Anderen moeten er niet aan denken. Wat raden experts aan? Fitness personality en Healthy Fest expert Carlos Lens vertelt.

Brandstof

Voor of na het eten sporten? Of juist allebei wel of niet? Carlos weet raad: “Beiden! Je hebt brandstof nodig om een goede work-out te doen. Je zou voor het sporten een bron van koolhydraten tot je kunnen nemen, om zo genoeg benzine te hebben voor de uitvoering. Na je training kies je juist beter voor een eiwitbron. Bijvoorbeeld een shake.” En hoelang dan na het sporten? “Binnen een half uur moet je weer eten, zodat je je voorraden aanvult.”

Methodes

Toch is de keuze voor eten of niet afhankelijk van de persoon. “Intermittent fasting en no-breakfast-cardio zijn methodes om te sporten, maar het wil niet zeggen dat dit voor iedereen werkt.” Carlos raadt aan te doen waar je jezelf het lekkerst bij voelt. Let er wel op dat je de juiste vitamines en brandstoffen binnenkrijgt.

Christa Koeyvoets