In de Healthy Fest rubriek ‘Het Beweegdagboek van…’ komt iedere week iemand aan bod die vertelt over zijn of haar lichaamsbeweging van de afgelopen week. Deze week: wijkverpleegkundige Monique!

Monique Rosenboom (54) werkt al langere tijd als wijkverpleegkundige, maar heeft sinds kort een nieuwe functie waarbij ze ook wat meer administratieve en organisatorische taken op zich neemt. 

Maandag

"Als verpleegkundige ben je veel aan het lopen op een dag, maar ik heb eigenlijk geen idee hoeveel ik precies loop. Ook moet ik regelmatig de trap op en af en loop ik regelmatig op en neer. ‘s Middag heb ik overleg en zit ik dus vooral. Op maandag ga ik in de avond altijd een uurtje bodypumpen. Lekker! Daarna ga ik lekker met de benen omhoog op de bank liggen. Het was best een lange en vermoeiende dag."

Beweging:

 • 4,5 uur regelmatig bewegen (wandelen, traplopen, zitten)
 • 60 minuten bodypump

Dinsdag

"Ook deze ochtend heb ik een aantal cliënten in de wijk verzorgd. Hiervoor heb ik een aantal uur regelmatig op en neer gelopen en ben ik meerdere keren de trap op en af gelopen. Dit betekent niet dat ik de hele tijd in beweging ben, want soms zit ik ook een tijdje. In de middag is het tijd voor een overleg en de administratie, want dat moet natuurlijk ook gebeuren. De middag breng ik dan ook vooral zittend door. In de avond ben ik met de honden Afra en Bella er even tussenuit geweest. We hebben samen 20 minuten gewandeld."

Beweging:

 • 3 uur regelmatig gelopen (waaronder traplopen)
 • 20 minuten wandelen

Woensdag

"Vandaag was ik heerlijk een dagje vrij en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Ik ben lekker naar de sauna gegaan. Bij de sauna routine hoort natuurlijk ook af en toe even zwemmen. In totaal heb ik denk ik 30 minuten gezwommen. Dit was erg fijn. Verder heb ik niet zoveel aan beweging gedaan vandaag. ‘s Avonds heb ik wat uitgerust op de bank, dat hoort er ook bij."

Beweging:

 • 30 minuten zwemmen

Donderdag

"In de ochtend heb ik gewerkt in de wijk en dat betekent dat ik zo’n 5 uurtjes wandelen heb afgewisseld met traplopen, staan, bukken en zitten. In de middag was het weer tijd voor zittend werk, oftewel: overleg en administratie. Toen ik thuis kwam van het werk heb ik gelijk de honden uitgelaten. Ik heb toen ongeveer 10 minuten gewandeld. Een paar uur later was het weer zover. Dit keer was de wandeling iets groter: 30 minuten."

Beweging:

 • 5 uur regelmatig bewegen (wandelen, traplopen, bukken, zitten)
 • 40 minuten wandelen

Vrijdag

"Vandaag heb ik op het werk veel gezeten, helaas. Ik heb in de ochtend wel 3 cliënten verzorgd, maar daarna was ik vooral in overleg en heb ik de administratie weer gedaan. Verder heb ik op vrijdag 20 minuten de honden uitgelaten en ben ik op de fiets langs kennissen gegaan. Dit was 2 keer een kwartiertje fietsen. Gezellig!"

Beweging:

 • 20 minuten wandelen
 • 30 minuten fietsen

Zaterdag

"Deze zaterdag was het lekker weer en heb ik de ramen van de bovenverdieping gelapt. Hier ben ik ongeveer 1,5 uur mee bezig geweest en dit kun je best een work-out noemen. Verder had ik ‘s middags een teamuitje en heb ik 10 minuten gelopen… voor de rest vooral getafeld. In de avond ben ik met de honden nog even een half uur gaan wandelen."

Beweging:

 • 1,5 uur ramen lappen
 • 40 minuten wandelen

Zondag

"Op deze vrije dag ben ik lekker gaan zwemmen. In een uur tijd heb ik 1 kilometer gezwommen en daar ben ik best trots op. Verder heb ik vandaag niet zoveel gedaan. Wel ben ik nog even met de honden gaan wandelen. De wandeling van vandaag duurde ongeveer 20 minuten. De week vloog voorbij!"

Beweging:

 • 60 minuten gezwommen
 • 20 minuten wandelen

Reactie expert Renate Jarz, founder House of Workouts (XCORE®, BRN®, LXR®)

"Wat is Monique heerlijk actief zeg! Het is belangrijk om dagelijks in beweging te blijven en elke kleine activiteit is mooi meegenomen, van ramen lappen tot een intensieve workout! Ze laat blijken dat het zitten op werk minder in de smaak valt. Toch zorgt ze er alsnog voor dat ze elke dag beweegt, maar een lange zit kan lastig zijn. Mijn advies: probeer daarom elke 10 minuten op te staan, wellicht een kort rondje te lopen. Dit is niet alleen fysiek goed voor je lichaam, maar ook mentaal. Je krijgt weer frisse energie om productiever aan het werk te gaan!