In de Healthy Fest rubriek ‘Het Beweegdagboek van…’ komt iedere week iemand aan bod die vertelt over zijn of haar lichaamsbeweging van de afgelopen week. Deze week: de 35-jarige politieagent Marc.

Marc is in 2007 begonnen aan de politieopleiding. Hij woont in Maastricht, maar heeft tot 2017 in Brabant gewerkt. “Ik reisde elke dag op en neer tussen Maastricht en Brabant. Dit was elke dag een uur en een kwartier heen en ook weer terug, waardoor er vaak weinig tijd overbleef om te sporten”, legt hij uit. Maar vanaf 2017 werkt hij in Valkenburg en heeft hij een mountainbike gekocht, zodat hij dagelijks door weer en wind naar z’n werk kan fietsen. “Eerlijk is eerlijk: dagelijks is dit niet geworden, maar met enige regelmaat stap ik op de fiets.”

Het werk van Marc is qua beweging erg afwisselend. Hij werkt nu niet meer fulltime in de noodhulp. “Sinds ik een leidinggevende functie heb, zijn er ook dagen dat ik een hele dag achter een bureau zit om het basisteam aan te sturen. Bovendien heb ik regelmatig een overleg met interne en externe samenwerkingspartners.” Maar mochten er spoedincidenten zijn in zijn werkgebied, staat Marc uiteraard klaar om te helpen. Hij werkt sowieso nog regelmatig in de noodhulp.

De politieagent is dol op zwemmen en heeft al meerdere keren meegedaan aan de IronMan. Ook dit jaar is hij weer gevraagd om deel te nemen aan de IronMan 2019. “Ook heb ik het voornemen om mee te gaan doen aan Swim to Fight Cancer in Maastricht, een zwemevenement voor het goede doel.” Marc heeft ook het fietsen weer opgepakt en is hij weer aan het hardlopen. Voor zijn IronMan-trainingen heeft Marc een sporthorloge gekocht, waarmee hij precies zijn beweging bij kan houden.

Maandag

“Vandaag heb ik een vrije dag, aangezien ik dit weekend meerdere nachtdiensten heb gehad. Eigenlijk heb ik niet echt zin om te sporten vandaag, überhaupt heb ik niet zo'n zin om veel te doen. Ik had mijn ouders beloofd om de hond uit te laten, dus dit was ook gelijk mijn beweging voor vandaag. Mijn vriendin en ik hebben een paar weken geleden besloten om één van onze auto’s te verkopen om te proberen of we aan één auto genoeg hebben. Vandaag had mijn vriendin de auto nodig voor werk, dus ik was aangewezen op de benenwagen. Eerst ben ik naar mijn ouders gelopen, daar heb ik de hond uitgelaten en vervolgens ben ik te voet naar de winkel gelopen om boodschappen te doen voor de komende dagen. In totaal heb ik vandaag 9.580 stappen gezet.”

Beweging:

  • 9.580 stappen

Dinsdag

“Deze dag begon ik al gezond door op de fiets naar het werk te gaan. Op de heenweg heb ik 17.4 kilometer gefietst en daar heb ik 40 minuten over gedaan. De terugweg was iets langer, namelijk 17,6. Daar deed ik dan ook 2 minuten langer over. Op het werk heb ik vooral achter m’n bureau gezeten. Het aantal stappen was dan ook wat minder, dit waren er vandaag 4.938.”

Beweging:

  • 80 minuten fietsen
  • 4.938 stappen

Woensdag

“Op deze mooie dag ben ik wederom met de fiets naar het werk gegaan, ongeveer 40 minuten en 40 minuten terug. Ik heb in totaal 34,8 kilometer gefietst. Op het werk heb ik vandaag een workshop gevolgd over generatiemanagement. Erg interessant en herkenbaar om de verschillen tussen de generaties te zien en horen. In totaal heb ik vandaag 6.688 stappen gelopen.”

Beweging:

  • 80 minuten fietsen
  • 6.688 stappen

Donderdag

”Vandaag moest ik voor m’n werk naar Arnhem. Een lange dag in de auto en weinig beweging dus. Ik vertrok vanuit het politiebureau in Maastricht, dus heb wel de auto thuis laten staan en ben met de fiets naar het bureau gegaan. Dit was heen en terug bij elkaar opgeteld zo’n 20 minuten fietsen. Vanaf daar ben ik met een auto van het werk naar Arnhem gereden. Vandaag heb ik 4.817 stappen gezet.”

Beweging:

  • 20 minuten fietsen
  • 4.817 stappen

Vrijdag 

“Vandaag heb ik weer een vrije dag, dus ben ik lekker gaan hardlopen. Het is uiteindelijk een ronde van 7 kilometer geworden door het buitengebied van Maastricht. Hier heb ik heb 36 minuten over gedaan.”

Beweging:

  • 7 kilometer hardlopen

Zaterdag

”Ik ben nog bezig met wat kleine werkjes in mijn achtertuin, dus daar ben ik op m’n vrije dag mee aan de slag gegaan. Via Marktplaats heb ik stenen gekocht die ik op kon halen, dus dat was flink wat sjouwen. Ook had ik een vriend beloofd om hem te helpen met z’n achtertuin. Met een paar man hebben we een paar duizend kilo zand verplaatst en terrastegels op de plaats gelegd. Kortom: lekkere ochtendgymnastiek. Ik had met mijn vriendin nog afgesproken om ’s middags even te gaan shoppen, dus het bewegen ging nog even door. Vandaag heb ik mijn stappendoel ruim gehaald. In totaal heb ik vandaag 15.375 stappen gezet.”

Beweging:

  • 15.375 stappen (en ondertussen veel gesjouwd)

Zondag

”Ik was eigenlijk van plan om vandaag met de fiets naar het werk te gaan, maar de speciaalbiertjes die ik gisteren na het shoppen heb gedronken, zorgden ervoor dat ik niet zo makkelijk uit bed kwam. Hierdoor moest ik ’s ochtends wat haasten en ben ik toch maar met de auto gaan werken. In het Limburgse dorpje Margraten werd de 75e editie van Memorial Day gevierd. Dit is een Amerikaanse herdenkingsdag waarbij gesneuvelde Amerikaanse soldaten worden herdacht. Omdat het deze keer een jubileum was, werd er meer publiek verwacht, wat ook meer politie-inzet vergde. Ik was ingezet als voetpatrouille dus het was een lange dag staan en lopen. Achteraf ben ik toch wel blij dat ik vanochtend niet de fiets heb gepakt. Ik heb vandaag 7.490 stappen gezet.”

Beweging:

  • 7.490 stappen

Reactie expert Kasia Rain, motivational fitness en lifestyle coach

"Het is heel goed dat Marc het sporten weer heeft opgepakt en mee gaat doen aan de IronMan. Hij is voornamelijk aan het lopen en fietsen, wat erg goed is om conditie op te bouwen. Ook is het belangrijk dat hij dit leuk vindt om te doen, want daardoor houdt hij het langer vol. Sporten moet leuk zijn. Toch zou ik hem wel aanraden een beetje te variëren, zodat je je lichaam blijft uitdagen om betere resultaten te bereiken. Aangezien hij al veel conditietraining doet, zou het goed zijn om daarnaast ook krachttraining te gaan doen. Bodyweighttraining zou een goede optie zijn, want dit kun je overal doen. Oefeningen zoals planken, lunges, squats, buikspieroefeningen en optrekken kun je gewoon in de tuin of in het park doen. Misschien een idee dat hij tijdens het fietsen soms even stopt en 15-20 min aan de slag gaat met deze krachtoefeningen. Voor de rest is hij wel goed bezig hoor. Hij is veel buiten, beweegt bijna elke dag en geniet van het leven. Keep up the good work en ik wens hem succes met de IronMan!”