Iedere hardloper zal het beamen: hardlopen maakt je hoofd leeg, waardoor je weer helder kunt denken. Je hersenen gaan door hardlopen beter werken. Maar hoe werkt dit eigenlijk? En wat houdt dit verder in?

“Bewegen is goed voor de hersenen, want als je gaat bewegen, krijgen je hersenen meer prikkels”, legt hoogleraar neuropsychologie Prof. Dr. Erik Scherder uit. De bekende hoogleraar pleit niet voor niets al jaren voor meer beweging. Mensen worden steeds inactiever en dat vindt hij een zorgwekkende trend.

“Als je bijvoorbeeld buiten loopt, krijgen je hersenen allerlei prikkels. Je voelt de wind door je haar, je ziet en hoort dingen om je heen en je voelt je spieren.” Deze prikkels zijn volgende professor hartstikke goed voor je hersenen. “Door al die prikkels ontstaat in de hersenen meer grijze stof. Zo wordt alle informatie beter verwerkt en worden signalen nog beter doorgegeven.”

Herstel versnellen

Bewegen is daarom goed voor zowel je lichaam als je geest. Door voldoende te sporten kun je je beter concentreren en kost het je minder moeite om dingen te onthouden. “Ook na hersenschade, bijvoorbeeld een herseninfarct, kan bewegen positief werken. Het brengt de motoriek weer op gang, kan het herstel versnellen en wellicht de gevolgen van de schade verminderen.” Daarom is Scherder lid van het medische team van de Edwin van der Sar Foundation. Deze Foundation realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel en hoopt samen de zorg voor patiënten met een hersenbeschadiging te verbeteren. “We zetten ‘bewegen’ in als middel om het herstel van hersenfuncties en het sociaal contact te bevorderen”, legt de voormalig Nederlands profvoetballer uit.

Beweging speelt een belangrijke rol in alle projecten van de Edwin van de Sar Foundation. “Onze Foundation onderscheidt zich door een pragmatische aanpak, waarin concrete handvatten worden geboden. Zo sporten wekelijks honderden mensen met hersenletsel op onze beweeglocaties door heel het land.” Ook organiseren ze regelmatig evenementen om bewegen aan te moedigen. Een voorbeeld hiervan is de 10 van Noordwijk. Dit is een hardloopevenement dat jaarlijks wordt gehouden door de duinen van Noordwijk. 

10 van Noordwijk

Met de 10 van Noordwijk probeert de foundation geld op te halen voor de projecten . Ook vragen ze aandacht voor mensen met hersenletsel. “We zijn erg trots dat elk jaar veel partners van de Foundation meelopen, maar ook deelnemers van onze projecten. Dit jaar zelfs een hele bijzondere deelnemer: Remyo Tielsema. Hij kreeg in 2016 een hersenbloeding, maar gaat na herstel de uitdaging aan om de 10 van Noordwijk te lopen. Ook is hij aan het trainen voor de marathon van Amsterdam, die hij in een streeftijd van 2.30 uur wil gaan lopen! 

Van der Sar is hartstikke trots op Remyo. “Hij rent buitenaardse tijden voor iemand die drie jaar geleden getroffen werd door een hersenbloeding”, zegt hij. “Met zijn verhaal wil hij anderen inspireren en het belang van sport en beweging onderstrepen. Natuurlijk is hardlopen niet voor iedereen weggelegd. Het gaat erom dat je jezelf blijft uitdagen en letterlijk en figuurlijk in beweging blijft. Remyo staat voor alles waar wij als Foundation ook voor staan. Denken in mogelijkheden en nooit opgeven.”

Meer informatie over de 10 van Noordwijk vind je hier.