In de rubriek ‘Het Beweegdagboek van…’ komt iedere week iemand aan bod die vertelt over zijn of haar lichaamsbeweging van de afgelopen week. Deze week: de 24-jarige barista Brechje de Bont.

Brechje werkt 3 dagen per week bij een woonwinkel. Daar verwerkt ze de administratie. Verder is ze nog 2 tot 3 dagen per week als barista te vinden bij een koffiebar. Vanaf september gaat ze de opleiding Verpleegkunde volgen. In haar vrije tijd wandelt ze graag vindt ze het leuk om met de hond te spelen. Ze spendeert veel tijd met haar familie en kletst graag met haar vrienden onder het genot van een drankje. 

Ze vindt sporten best leuk, maar geeft toe dat het er soms gewoon even niet in zit. “Sporten is belangrijk, maar het is niet mijn eerste prioriteit”, zegt Brechje. “Ik heb een tijdje veel in de sportschool gesport, maar voelde me daar toch niet echt prettig bij. Ik ben daar uiteindelijk mee gestopt. Nu ben ik het hardlopen weer aan het oppakken.” 

Maandag

“Vandaag ben ik een dagje vrij. Ik werk vaak ook in het weekend, dus dan is een dagje vrij doordeweeks wel lekker. Ik september start ik een nieuwe opleiding, dus daar ben ik even ingedoken en heb veel geregeld. Hierdoor heb ik gedurende de dag veel gezeten. Om toch nog wel wat aan beweging te doen, ging ik ’s avonds hardlopen. Overdag was het overigens ook echt veel te warm om iets te doen. In de avond koelt het wat af, dus dan is het wel fijn om even een frisse neus te halen. Ik heb 30 minuten hardlopen afgewisseld met wandelen. Ik ben namelijk nog niet lang bezig met hardlopen en wil langzaam opbouwen. Ik heb ook nog via een fitness app 10 minuten been- en buikspieroefeningen gedaan. Later op de avond ging ik nog even de stad in. Mijn stappenteller geeft aan het eind van de dag aan dat ik 8545 stappen heb gezet.”

Beweging:

 • 30 minuten hardlopen/wandelen
 • 10 minuten been- en buikspieroefeningen
 • 8545 stappen

Dinsdag

“Vandaag heb ik 5 uur in een koffiebar gewerkt. Ik werk in de bediening, dus dan loop je best veel. ’s Avonds na het eten liep ik nog een klein rondje van 15 minuten met de hond. Wanneer ik deze avond naar bed ga, zegt de stappenteller dat ik 9874 stappen heb gezet vandaag.”

Beweging:

 • 5 uur werken (veel gelopen)
 • 15 minuten wandelen
 • 9874 stappen

Woensdag

“Naast mijn baantje bij de koffiebar, werk ik ook als front office medewerker bij Goossens Wonen & Slapen. Hier verwerk ik de administratie, maar daardoor zit ik veel gedurende de werkdag. Ik probeer dan ook vaak naar mijn werk te lopen, zodat ik alsnog genoeg beweeg. Ik wandel dan een kwartiertje heen en kwartiertje terug. ’s Avond heb ik mijn sportkleding nog even aangetrokken en ben ik 20 minuten gaan hardlopen. Tussendoor heb ik af en toe gewandeld. In totaal zette ik vandaag 10.454 stappen. 

Beweging:

 • 30 minuten wandelen
 • 20 minuten hardlopen/wandelen

Donderdag 

“Pfoeh, het was een lange dag vandaag. Ik heb bij de meubelwinkel van 10 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds gewerkt. In de pauzes ging ik wel even wandelen om de benen te strekken, dit duurde in totaal zo’n 20 minuten. Toen ik eenmaal thuis was, had ik geen fut meer om iets te doen. Ik ben gelijk op de bank gaan liggen en op tijd naar bed gegaan.”

Beweging:

 • 20 minuten wandelen
 • 6448 stappen

Vrijdag

“Deze dag lijkt veel op de dinsdag. Eerst heb ik 5 uur in de koffiebar in het dorp gewerkt. Tijdens dit werk heb ik veel gestaan en gelopen. Na het werk heb ik nog een met de hond 20 minuten gewandeld. Het was een fijn, maar rustig dagje. Uiteindelijk zette ik dik 9000 stappen.”

Beweging:

 • 5 uur werken (veel gelopen)
 • 20 minuten gewandeld
 • 9064 stappen

Zaterdag

“Ik woon in een klein dorpje in het zuiden van Noord-Brabant. In verband met een evenement deze zaterdag, was onze koffiebar langer open. Ik heb uiteindelijk van 11 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts gewerkt. In de middag was het wat rustiger, maar ’s avonds was het erg druk in de koffiebar. Ik heb zeker 8 van de 13 uur gelopen. Mijn voeten waren die avond helemaal gesloopt. In totaal zette ik volgens mijn stappenteller 13.452 stappen vandaag.”

Beweging:

 • 8 uur werken (veel gelopen)

Zondag

“Aangezien ik de avond ervoor tot laat had gewerkt, heb ik zondag lekker uitgeslapen. Het is tenslotte weekend. Toch kon ik niet heel lang van mijn weekend genieten, want om 12 uur moest ik weer werken bij de het koffietentje. Gelukkig maar een kort middagje van 4 uurtjes. In de avond heb ik niks meer gedaan. Ik ben met de beentjes omhoog op de bank gaan liggen en heb lekker wat rust genomen. Mijn stappenteller gaf uiteindelijk aan dat ik vandaag 6547stappen heb gezet. 

Beweging:

 • 4 uur werken (veel gelopen)
 • 6547 stappen

Reactie expert Renata Jarz, founder House of Workouts (XCORE®, BRN®, LXR®)

“Het is duidelijk dat Brechje elke dag actief bezig is. Ideaal dat ze heerlijk in beweging is tijdens haar werk. Toch is nu de vraag hoe ze dit op de beste manier kan combineren met sporten. Ze geeft aan dat ze het niet prettig vindt om in de sportschool te sporten. Misschien is het een idee om bij jezelf na te gaan om welke reden dit zo hebt ervaren, zodat je op zoek kan gaan naar hetgeen waar jij je wel goed bij voelt. Sporten moet uiteraard leuk zijn en je moet er juist meer energie van krijgen!  Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden op gebied van sport; probeer eens een groepsles uit, een personal trainingsessie, doe mee aan een bootcamp, een ludieke soort van yoga, ga zo maar door. Probeer dit alleen of gezellig met wat vriendinnen, kijk wat het beste bevalt en ontdek zo welke sport voor jou prettig is! De mogelijkheden zijn eindeloos…”