Toen de 61-jarige Lia de Bruyn vorig jaar gediagnosticeerd werd met de auto-immuunzieke Hashimoto, besloot ze het roer volledig om te gooien. Compleet veganistisch, geen suiker en geen gluten, én elke week twee keer trainen met een personal trainer. "De enige die jou kan limiteren, ben jij zelf."

In augustus 2019 kreeg Lia de Bruyn, toen 60 jaar oud, te horen dat ze lijdt aan de auto-immuunziekte Hashimoto, een schildklierziekte. Ze was niet gezond, niet gelukkig en veel te zwaar. Toen haar gehoor flink verslechterde vanwege verhoogde waardes in haar bloed, wist ze dat er iets moest veranderen. Door het nieuwe eetpatroon dat Lia sinds een half jaar volgt, viel ze 21,5 kilo af. "Ik ben nu 61 en voel me eindelijk weer sexy. Niemand dacht dat ik het zou redden, maar ik heb het toch mooi geflikt", zegt Lia.

Naast het aanpassen van haar eetpatroon, traint Lia tweemaal per week met personal trainer Erik Breedveld. Hij vindt het inspirerend dat Lia op deze leeftijd haar levensstijl nog zo omgooit: "Ongeveer zes maanden geleden kwam Lia binnen en kon ze praktisch niks, voornamelijk vanwege haar spieren die vastzaten door stress en een ongezonde leefstijl. Ze liep krom en had moeite met bepaalde bewegingen. In het afgelopen halfjaar viel ze minstens twintig kilo af. Ze loopt weer mooi rechtop en kan weer vrij bewegen."

Nooit te oud

Regelmatig organiseert Breedveld sportevenementen voor de trainingsstudio, waar Lia maar al te graag aan deelneemt. Verschillende events, waar oefeningen als squats, lunges en push-ups worden uitgevoerd. Met haar 61 jaar is Lia verreweg de oudste, maar daardoor laat zij zich niet uit het veld slaan. "Laatst nam ze nog deel aan de jaarlijkse 'kerst-workout', in een groep met voornamelijk 30- en 40-jarigen. 'Te oud' gaat voor haar echt niet op: in het begin had ze dit denk ik niet gedaan, maar ze is nu veel fitter dan toen ze binnenkwam", zegt de trainer.

View this post on Instagram

Meet Lia! Deze topper (61) besloot vijf maanden geleden het roer volledig om te gooien en te kiezen voor een gezonde en sportieve levensstijl. Nu, 5 maanden later is zij fitter dan ooit, loopt ze weer rechtop en is ze ook nog eens 19 kilo afgevallen. Hoe? Lees het hieronder in haar eigen verhaal💪🏼 • “Toen ik binnen kwam bij Inner Stance in juli was mijn doel om rechtop te kunnen lopen. Dit moest gaan gebeuren door twee dingen; er moesten kilo’s vanaf, en ik moest sterker worden waardoor mijn houding zou verbeteren.” • “Met de aanpak van Erik ben ik sterker, fitter en vitaler geworden. Ik ben in 5 maanden tijd 19 kilo afgevallen en loop weer rechtop.” • “Door bewuster met voeding om te gaan, heb ik mijn complete levensstijl veranderd. Ik luister goed naar mijn lichaam eet nu alleen datgene wat mijn lichaam beter maakt.” • “Ik heb niet het idee dat ik aan het lijnen ben, maar eet nu voeding in plaats van vulling. Door de combinatie van voeding & training, voel ik mij jonger, fitter, lichter, sportiever en sexier.” • En al helemaal tof om te zien, met haar 61 jaar deed ze gewoon lekker mee tussen de ‘jonkies’ met de Kerstworkout🙌🏻 Het is nooit te laat om deze keuze te maken, dit bewijst Lia maar weer eens💪🏼 • • • #innerstance #results #fitness #nutrition #utrecht #powerfulbodypowerfullife #workout #challenge #fitnessjourney #fitfam #lifestyle #fitnessmotivation #fit #transformationtuesday

A post shared by The Power Community Utrecht (@thepowercommunity.utrecht) on

De ondernemer, die de hele wereld rondreist voor haar eigen vastgoedonderneming, ziet leeftijd als onbelangrijke factor in de bepaling voor hoe succesvol of fit je bent. "Ik houd dit nog wel tien jaar vol, hoor. Mijn conditie is momenteel beter dan ooit. Het heeft alles te maken met wat je wil in het leven. Met de mogelijkheden van nu kunnen we zo ontzettend veel leuke dingen doen."

Geen medicijnen

Sommige vriendinnen van Lia’s leeftijd zitten niet zo lekker in hun vel vanwege bijvoorbeeld een relatie waarin ze niet gelukkig zijn, of omdat ze medicatie moeten slikken die ze eigenlijk niet willen slikken. Lia: "Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Natuurlijk was de norm vroeger anders en is het – als je van een oudere generatie bent - misschien niet ‘normaal’ om je geliefde te verlaten. Daar heb ik lak aan. Ik was niet happy, dus ben ik gescheiden. Ik wilde geen medicijnen, dus ging op zoek naar een andere oplossing die mij wél zou passen."

Volgens Lia is 'the sky the limit’. "De enige die jou kan limiteren, ben jij zelf. Kijk eens realistisch naar jezelf: welke overtuigingen beperken jou? Die overtuigingen bepalen jouw leven. Weet jij die overtuigingen te laten varen, dan is alles mogelijk. Neem zelf het heft in handen, ongeacht je leeftijd."